Diabetes aj „vďaka“ nezdravej črevnej flóre!

Vedeli ste, že riziko diabetu je možné znížiť zodpovednou starostlivosťou o črevnú flóru? Vedci prišli na to, že riziko diabetu je menšie o čo viac je vyrovnaná črevná flóra. Starajte sa preto o zdravý tráviaci trakt a harmonickú črevnú flóru, čím znížite riziko ochorenia na diabetes.

Stav črevnej flóry je jedným z kritérií diagnózy pre diabetes

Dysbióza (nevyvážený stav medzi užitočnými a škodlivými baktériami v črevnom trakte) môže byť predchodcom ale aj spúšťačom pre ochorenie diabetes typu-II. Jedna z aktuálnych štúdií zverejnila v odbornom magazíne Nature, že nevyvážený stav medzi užitočnými a škodlivými črevnými baktériami by mohol byť jedným z dôležitých faktorov skorej diagnózy diabetu, pretože dysbióza sa prejavuje oveľa skôr ako typické príznaky diabetes.

Správny pomer črevných baktérií

Ľudský gastrointestinálny trakt (GI) obsahuje až 100 miliárd baktérií, ktoré vážia spolu cca 1,5kg. Dôležité je však aby sa v našom žalúdočno-črevnom trakte neudomácňovali len tak „nejaké“ baktérie. Tie, užitočné by sa mali vyskytovať v prevahe. Ak užitočné baktéria prekročia 80percent, hovorí sa o „dobrom“ pomere črevných baktérií. Tie škodlivé (patogénne) baktérie sú tolerované v 20-tich percentách. V tomto množstve dokážu užitočné baktérie udržať v „šachu“ tie škodlivé, bez vytvorenia škodlivého potenciálu.

Užitočné črevné baktérie posilňujú imunitný systém

Užitočnosť „dobrých“ baktérií presahuje funkcie podporujúce trávenie, ktoré je samo o sebe pre celkové zdravie extrémne dôležité. Dodatočne sú užitočné baktérie v úzkom vzťahu s inými faktormi imunitného systému.
Starajú sa napríklad aj o uvoľnenie takzvaných „zabijackých buniek“, ktoré sú potom transportované tam kde sú potrebné na zničenie či eliminovanie zbujnených buniek a patogénov. Zmení sa pomer baktérií v neprospech dobrých baktérií, má to automaticky neblahý vplyv na imunitný systém a tým na celkové zdravie, ktoré masívne trpí následkom dysbiózy.

Diabetici trpia iritovanou črevnou flórou

Vedci na univerzite v Kopenhagene poukazujú na zvýšený výskyt škodlivých baktérií u diabetikov. V štúdií bolo sledovaných 345 ľudí z čoho 171 diabetici typu-II. Diabetici trpeli viac posunom črevnej flóry ako zdraví probanti. Podobne tomu boli aj v ďalších štúdiách diabetikmi.

Sanácia črevného traktu po Antibiotickej terapii je viac ako vhodná

Zatiaľ sa školská medicína veľmi nezaoberá rovnováhou medzi užitočnými a škodlivými baktériami v tráviacom trakte. Časté je predpisovanie antibiotík, ktoré ako je známe ničia črevnú mikroflóru. Antibiotiká sa podobajú chemoterapii. Tak isto ako u chemoterapii, kde sú zničené nádorové bunky, sú zničené aj zdravé telesné bunky a tak zničí antibiotikum nielen „zlé“ ale zároveň aj „dobré“ baktérie.

Problém po takejto terapii je ten, že sa „zlé“ baktérie rýchlejšie množia ako „dobré“. Preto je vhodné použiť i probiotický preparát a dbať na príjem stravy bohatej na čerstvú zeleninu a ovocie, ktorá slúži ako „potrava“ a potom už ich množeniu nestojí nič v ceste. Tento krok však máloktorý lekár odporúča.

Ako sa zbaviť „zlých baktérií“

Antibiotika nie sú jediným faktorom, ktorý likviduje užitočné baktérie. Stres a nezdravá strava bohatá na cukry (pšenica a výrobky z nej, sladkosti a sladené nápoje všetkého druhu, lúpaná ryža…) fastfood, rafinované sacharidy a prevaujúci príjem živočíšnych produktov za zníženého príjmu čerstvej zeliny a ovocia – takáto strava vytvára nevhodné prostredie pre užitočné črevné baktérie a naopak škodlivé sa v takomto prostredí cítia fajn.
V nasledovných riadkoch zopár tipov:

  • Cesnak: detoxikuje, zároveň ponúka pre stravu pre užitočné črevné baktérie. Účinný je však len surový a bez prísad ako med…
  • Olej mäty piepornej a oregana: dôležité je však aby sa účinné látky dostali až do čreva, teda príjem by mal byť v kapsuliach rezistentných voči tráviacim kyselinám v žalúdku.
  • Pribiotika: dôležité je prijímať ich počas dlhšej doby, teda týždne až mesiace. Napr. fermentovanú zeleninu ako kapusta a šťavy s mliečnym kvasením. Keďže prirodzené potraviny podliehajú vplyvu žalúdočných kyselín a už len eliminované množstvo sa dostane do cieľového miesta – čreva, je vhodná aj suplementácia avšak je dôležité aby bola v forme rezistentnej voči prostrediu v žalúdku.

metabolic balance ste na dobrej ceste a nielen k vyrovnanej črevnej mikroflóre. Strava podporujúca prirodzenú tvorbu hormonálnu a enzymatickú tiež vyrovnaný príjem kyselín a zásad vytvára základ pre zdravú črevnú mikroflóru vedie taktiež k redukcii hmotnosti ale i k zlepšeniu fyzického a psychického zdravia.

Scroll to Top