Ingrediencie:
250g prírodného trstinového cukru, 250g medu, 100g masla, 20g perníkového korenia, 2PL kakaového páčku, 2 vajíčka, 600g celozrnnej ražnej múky, štipku jedlej sódy 1vajíčko (žĺtko) na potretie, mandle na ozdobenie
Postup:
- v hrnci na slabom ohni rozpustíme med, cukor, maslo a kakao (pozor aby nekaramelizovalo) a necháme vychladnúť
- do misky preosejeme múku pridáme perníkové korenie a štipku jedlej sódy
- do masy zo sporáka primiešame vajcia a prisypeme múku
- zmiesime cesto a odložíme aspoň na hodinu do chladu
- potom vyvaľkáme cesto, nie príliš tenké, vykrajujeme medovníky a ozdobíme mandľami
- uložíme na plech vyloženým papierom na pečenie a pečieme 7 minút pri cca200C
- po vybratí hneď za horúca potrieme vajíčkom ( ak sa obávate baktérií, tak potrieť ešte pre pečením)
- upečené medovníky uložíme do krabice a necháme zmäknúť. Ak vás čas tlačí, na urýchlenie zmäknutia pridáme k perníkom rozkrojené jablko a medovníky zmäknú za 2-3 dni
dobrú chuť☺