Pri klíčení tvorí semienko významné množstvo energie, ktoré následne spotrebuje k vývoju novej rastliny. Tým rastie množstvo vitamínov B a C, železa, horčíka a ďalších minerálov, zároveň vznikajú amino- a mastné kyseliny.
Čo môžeme bez obáv a naopak nemôžeme použiť k domácemu nakličovaniu?
Základné pravidlá:
- nepoužívame morené semená, ktoré sú výhradne určené na vonkajší výsev,
- vyberáme semienka, ktoré neboli chemicky ošetrené, v obchodoch so zdravou výživou takéto semienka určite dostanete kúpiť,
- nikdy nekonzumujeme klíčky s plesňou, ktorá vzniká spravidla zlom odkvapkaní, pri vysokej teplote alebo nedostatočnom prúdenie vzduchu.
Nás zaujímajú výhonky predovšetkým tie ktoré sú bohatým zdrojom bielkovín
Olejniny
- slnečnica – vhodná pre klíčky z lúpaných semien (naklíčené už do 2 hodín) aj výhonky zo semien v šupke
- horčica – vhodná pre výhonky s ostrejšou chuťou
Strukoviny
- šošovica všetkých farieb – vhodná pre klíčky (naklíčené do 2 dní) s mierne sladkastou chuťou
- fazuľa mungo – vhodná pre klíčky (čím menšie, tým sladšie)
- cícer – vhodný pre klíčky (nepresahujúce 1 cm) s orieškovou chuťou
Ostatné
- lucerna – vhodná pre výhonky (olistené)
- pískavica (senovka grécka) – vhodná pre klíčky aj výhonky s ostrejšou chuťou
Obilniny
- pšenica – vhodná pre klíčky (naklíčené do 2 – 3 dní) s výbornou sladkastou chuťou
- raž – vhodná pre klíčky
- ovos – vhodný pre klíčky z tzv. nahého ovsa (bez šupky)
- jačmeň – vhodný pre klíčky zo semien bez šupky, chuťovo podobný ovsu
- proso – vhodné pre klíčky, ktoré nemajú výraznú chuť
- pohánka – vhodná pre klíčky s orieškovou chuťou
Výber semienok na klíčenie. Vyberáme semienka, ktoré neboli chemicky ošetrené. V obchodoch so zdravou výživou takéto semienka určite dostanete kúpiť.
Namáčanie semienok. Ak namočíte semienka cca 8-12 hodín, čiže v podstate cez noc, nič nepokazíte
Počas klíčenia, v procese klíčenia, nesmú byť semienka ponorené vo vode a musia dýchať.
Podmienky klíčenia. Klíčime v izbovej teplote
Starostlivosť o klíčky počas klíčenia. 2 krát za deň treba klíčky prepláchnuť a zliať všetku vodu. Tu je veľmi užitočné náradie, určené práve na nakličovanie. Ak však nemáte takýto originálny kúsok kuchynského vybavenia doma, môžete si ho sami vyrobiť a Vaše klíčky budú vyzerať po pár dňoch takto:
Zhrnutie: postupu nakličovania
- deň : Večer namočíme semienka a necháme ich namočené cez noc,
- deň : Ráno scedíme semienka a prevrátime nakličovací pohárik hore dnom, aby vytiekla všetka voda. V ten istý deň večer prepláchneme a znova otočíme hore dnom,
- deň: Ráno prepláchneme a prevrátime pohárik hore dnom a to isté zopakujeme večer,
- deň: Ráno prepláchneme a prevrátime pohárik hore dnom a to isté zopakujeme večer.
TIP: Vodu, ktorú z klíčkov vylievate nevyhadzujte, môžete ňou poliať kvety.
Tento postup opakujeme pokým nemáme dostatočne vyklíčené semienka. Vidíme to i na objeme pohára, ktorý sa postupne plní.
Klíčiť môžete v podstate všetky semienka. Nám chutia veľmi mungo klíčky ale aj šošovica či cícer. Reďkovka, ďatelinka, cvikla či horčica sú menšie semienka a tiež majú svoje čaro. Klíčky pšenice sú veľmi šťavnaté a výborné, preto experimentujte a zistite, ktoré chutia najviac Vám.