Z neškodnej látky alergén
Dnes vieme, že niet jedinej príčiny, pretože vývoj alergických ochorení zvyčajne zahŕňa niekoľko faktorov. Rôzne však odlišné faktory majú jednu vec spoločnú: premôžu imunitný systém natoľko, že časom začne nevhodne reagovať. V tejto situácii obranné bunky potom napadnú nielen baktérie, vírusy, plesne a iných škodcov, ale náhle bojujú proti takýmto neškodným látkam, ako sú peľ, prach, zvieracie chlpy atď.
Alergie Typu 1
majú rýchly symptomatický prejav. Protilátky IgE sa vždy podieľajú na alergii 1. typu. Tieto spôsobujú, že imunitné bunky uvoľňujú veľké množstvá histamínu, ktorý je zase zodpovedný za rozvoj alergickej reakcie. Alergia typu 1 spúšťa veľmi rýchlu a často násilnú alergickú reakciu, ku ktorej dochádza v priebehu niekoľkých minút až niekoľkých hodín.
V zásade je možné reagovať na takmer všetky alergické podnety. Najprv sa však obmedzme na alergie typu 1, tj na tie alergie, ktoré postihujú prevažnú väčšinu alergikov, prevažne alergia na peľ, krížová alergia, do tejto skupiny patrí ale aj alergia na roztoče v prachu, na zvieracie chlpy a na jed hmyzu a aj anaphylaktický šok.
Alergia na peľ
Peľová alergia je určite jedným z najbežnejších typov alergií. Predovšetkým rastliny, ktoré sú opeľovačmi vetra, a preto uvoľňujú veľké množstvo peľu do životného prostredia, spúšťajú alergiu na rôzne druhy peľu.
Peľ stromov: Najagresívnejší je peľ brezy (hlavná doba kvitnutia v apríli), ako aj skorá kvitnúca lieska (február) a jelša (marec). Spôsobujú sťažnosti u 40% alergikov.
Peľ na trávy a raž: Asi 80% sennej nádchy trpí trávovým peľom (hlavná doba kvitnutia jún, júl).
Bylinný peľ: Lietajú koncom leta, čo predlžuje peľovú sezónu až do konca septembra kvôli neskorému kvitnutiu.
Krížová alergia
Podobnosť proteínov v alergénnych peľoch s týmito proteínmi v určitých potravinách je zodpovedná za skutočnosť, že aj potraviny pre ľudí trpiacich alergiami na peľ môžu byť nekompatibilné. V tomto prípade sa hovorí o potravinovej alergii spojenej s peľom, tiež nazývanej krížová alergia.
V prípade krížovej alergie sa často vyskytuje tzv. Syndróm orálnej alergie, ktorý sa prejavuje ako brnenie a svrbenie, ako aj opuch pier a slizníc ústnej dutiny a hltanu. Zriedkavo sa môžu vyskytnúť gastrointestinálne ťažkosti, kožné reakcie alebo problémy s krvným obehom.
Pacienti trpiaci alergiou na brezy, lieskové oriešky a jelše môžu vnímať potraviny ako jablká, broskyne, čerešne, višne, kivi, orechy (najmä lieskové orechy!), mandle, mrkva a paradajky ako problémové.
Ľudia alergickí na trávu a raž, môžu reagovať aj na obilniny, hrach, fazuľu, šošovicu, sóju a arašidy.
Pre alergikov na pele byliniek, môže byť veľa bylín a korenia problematické. Alergickí ľudia sú obzvlášť citliví na oregano, bazalku, estragón, muškátový oriešok, biele korenie, papriku a harmanček. Ale aj zeler, mrkva, fenikel a paradajky môžu viesť k reakciám.
Alergie Typu 4
sú oneskorené. Na rozdiel od okamžitej reakcie 1. typu sa vyskytujú aj alergické reakcie, ktoré sú oveľa pomalšie. V tomto prípade sa hovorí o neskorej reakcii. Vyskytuje sa až niekoľko dní po kontakte s alergénom a je spojený so začervenaním, svrbením, pľuzgiermi a / alebo slzením.
Tieto alergie, tiež označované ako alergia typu 4, zahŕňajú alergiu kontaktnú (napr. na nikel…) a potravinovú alergiu. Na rozdiel od alergie typu 1, alergia typu 4 nie je vyvolaná protilátkami IgE a histamín sa nepodieľa na vývoji alergickej reakcie. Alergia typu 4 je spôsobená špeciálnymi bielymi krvinkami nazývanými T lymfocyty. Prvý kontakt s budúcim alergénom je stále rovnaký ako pri alergii 1. typu. Ale na druhom kontakte sa aktéri menia. Prichádza k zápalovej reakcii, v dôsledku ktorej dochádza k alergickej reakcii. Vzhľadom na časovo oneskorený výskyt alergickej reakcie je detekcia spúšťača alergie v tejto forme alergie oveľa ťažšia ako pri okamžitej reakcii.
Kým prejdem k opatreniam spomeniem aj niektoré z možných príčin vzniku alergie.
Genetika (dedičnosť), prehnaná hygiena, očkovanie, cisársky rez výrazne zvyšuje riziko alergií, fastfood podporuje rozvoj alergií, antibiotiká zvyšujú riziko, „priepustné črevo“, obilniny predovšetkým pšenica a kravské mlieko trápia črevnú sliznicu a v neposlednom rade psychika.
Opatrenia
Bez ohľadu na symptómy a typ alergie, je prvým krokom, potrebné vylúčenie primárnych alergénov, čím sa často zlepšia reakcie aj na sekundárne alergény. Primárnymi alergénmi rozumieme kravské mliečne produkty aj bezlaktózové a kompletné pšeničné produkty. Sú to potraviny s obsahom bielkovín s ktorými sa ľudský organizmus stretáva po dojčení ako s prvými. Tento prístup však bežná západná medicína nepozná, teda u lekára takéto odporučenie nečakajte, čo neznamená že nie je účinné. Ak však spravíte krok A, je potrebný aj krok B. Základom zvládnutia alergií je posilnenie imunitného systému. Obranyschopnosť organizmu je pri prejavoch alergie oslabená, čo súvisí s tvorbou protilátok ale aj so zápalom ako reakcia na alergény. Dlhodobá prevencia je tou správnou terapiou, ktorej súčasťou je „protizápalová“ strava.
Posilnenie imunitného systému na úrovniach:
1. Črevo
Je dôležité si uvedomiť, že prehnaná alergická reakcia práve 4-typu, nie je náhodný ani jednorazový jav, ale prebieha ticho nepozorovane a dlho. Zápal v čreve nie je pozorovateľný a kým dôjde k symptomatickým prejavom prejde dlhý čas. Dennodenný konzum potravín s aditívami ktoré sú deklarované ako neškodné v danej porcii je dôvod pre imunitnú aktivitu imunitných buniek v čreve. Taktiež prirodzené obranné látky v potravinách napr. v obilí α-Amylaza-Trypsín-Inhibitor skratka ATI pôsobí aj v čreve človeka obrane avšak obranné to pre naše črevné baktérie nie, pravé naopak. To isté platí pre neškodné konzervačné látky, ktoré pôsobia anti bakteriálne, teda v čreve vedú k zmene črevného mikrobiómu a teda k narušeniu imunitného systému. Emulgátory, vedú k ztenšeniu ochrannej vrstvy slizníc s následkom priepustnosti čreva od čoho je k alergií len krok. Črevo prepúšťa do krvi, to čo nemá, teda aj alergény, časti bielkovín o ktoré sa mal postarať napr. imunitný systém v čreve alebo mali byť ďalej štiepené na menšie čiasti. Nedá mi nespomenúť novodobí fenomén vyskytujúci sa v bezlepkových potravinách ktoré sa tešia stále väčšej obľube, ako bežne používané zahusťovadlo E466 – Karboxymetylcelulóza, ktoré, taktiež narúša harmóniu črevného mikrobiómu.
Udržiavanie intaktnej črevnej mikroflóry, minimálne alebo len zvládnuteľná iritácia imunitného systému čreva sú tou základnou prevenciou. Tu si možno poviete že to vyrieši užívanie probiotika (baktérie) a präbiotika (potrava pre baktérie) …. skúsiť to môžete, no požadovaný efekt bude slabý ak nespravíte opatrenia aj v strave. Ideálne individuálne prispôsobené požiadavkám stavu daného človeka ak už ťažkosti nastali. Čerstvosť, sezónnosť, regionalita sú samozrejmosťou.
2. Pre a proti -zápalové pôsobenie
Tu je najčastejšia asociácia pôsobenie protizápalovými látkami vyskytujúcimi sa v potravinách. Áno, avšak to je len jedna strana mince. Antioxidanty a polyfenoly, viamíny sú dôležitou súčasťou prevencie, ako cibuľa, cesnak, jablko, žihľava, baza, listové šaláty a množstvo zeleniny bohatej na vit C, betakarotén a tď. Hormonálne pôsobenie, je tak isto dôležitým faktorom keďže zápalové procesy sú regulované hormónmi. TNF-alfa, táto endogénna látka môže vyvolať zápalové procesy (napríklad horúčku) a zničiť aj nádorové bunky, čo je pozitívnych príklad vlastností TNF- α avšak v nepretržite prebiehajúcich zápalových procesoch aj v dôsledku výživy ako prehnaná reakcia tela už má aj deštrukčné následky. Strava vedúca k nárastu produkcie hormónu inzulín, vedie k hyperinulinémií až k inzulínovej rezistencii čoho bezpodmienečným následkom je lipogenéza (nárast tuku) predovšetkým viscerálneho tuku. Viscerálny -vnutroorgánový tuk je producentom práve už spomínaného TNF- α ale aj ďalších zápalových „markerov“ interleuktín a interferón a zároveň aktivita tohto tukového tkaniva je 4x vyššia ako napr. u podkožného tuku. Preto redukcia hmotnosti je nevyhnutnou prevenciou. Protizápalová strava obsahuje aj opatrenie ktoré predchádza hyperinzulinémií a inzulínovej rezistencii. Veľmi skrátene, …kladie sa dôraz na dostatočné pauzy medzi troma jedlami za deň a taktiež na pomer jednotlivých živín ktoré majú pozitívny vplyv na glykémiu.
3. Zabezpečenie príjmu esenciálnych zložiek bielkovín a tukov
Strava alias výživa by mala vyživiť telo a byť zdrojom esenciálnych zložiek, bez ktorých protizápalové pôsobenie nie je možné. Dostatok bielkovín a kvalitných tukov vo forme omega 3 mastných kyselín, ktoré pôsobia protizápalovo (za určitých okolností) a to nielen len v rastlinných formách ale predovšetkým v živočíšnej forme. Dôvodom prečo kvalitné rastlinné zdroje omega 3 nie sú dostačujúce je, neschopnosť syntézy DHA z ALA = nedostatok enzýmu (desaturáza). Pre činnosť desaturačných enzýmov je potrebný dostatok bielkovín, vit. B3,6,12, vit. C a E, horčík, zinok.
Výskyt omega 3 … rastlinná forma ALA (alfa-linolenová kyselina): olej repkový, konopný, ľanový, z vlašských orechov, tekvicové semienka, chia a ľanové semená. Živočíšna forma DHA (dokosahexaenová kys.), EPA (eikosapentaenová kys.): losos, makrela, sleď, sardinka, pstruh).
4. Prsty reč od alkoholu
Na túto skutočnosť upozorňujú nemeckí pneumológ -ovia (pľúcny lekár). Prostredníctvom alkoholu sa zhoršujú symptómy sennej nádchy. Dôvod by mohla vysvetliť štúdia: Pri výrobe alkoholu ako pivo, tvrdý alkohol a víno sa v rámci procesu kvasenia kvasníc a baktérií tvorí histamín. Túto signalizačnú substanciu uvoľňuje ľudský organizmus pri alergickej reakcii. Pridá sa prostredníctvom konzumu alkoholu ďalší, znásobia sa alergické prejavy predovšetkým alergie typu 1. Množstvo histamínu v organizme zvyšuje aj konzumácia potravín, ktoré sa k vínu podávajú – napríklad údeniny, ryby, korenené jedlá. Alergikom vo víne neprospieva ani prítomnosť sulfidov, ktoré sa používajú ako konzervačné látky.
Ďalšie neodmysliteľné opatrenia
Očista čriev a úprava črevnej mikroflóry, detoxikácia tela a liečba existujúcich miest zápalu. Očista hrubého čreva, možností je veľa, napr. colonhydroterapia alebo postačí aj pravidelný pôst spojený s malým klystírom. Takéto opatrenie vedie k zdravému črevnému prostrediu, pôsobí proti syndrómu priepustného čreva, detoxikuje organizmus, odľahčuje pečeň, posilňuje imunitný systém a nesmierne zvyšuje príjem živín a vitálnych látok.
Pravidelný prijem antioxidantov v strave, ako aj prípravky podporujúce pečeň. Na zmiernenie a aktiváciu pečene sa ukázali ako veľmi účinné horké látky, ako napríklad čerstvá rastlinná šťava z koreňa púpavy a artičok. Na stimuláciu regenerácie pečeňových buniek a na zvýšenie ich odolnosti voči toxínom sa odporúča prípravok z ostropestreca. V strave z druhov zeleniny a šalátu, čo je horké je pre pečeň dobré! Umožňujú pokles zápalových procesov, regeneráciu poškodených slizníc a úľavu, a tým aj posilnenie pečene a imunitného systému. Ako koreniny ci do šalátu možno použiť púpavu, žihľavu, koriander a kurkumu.
Naučte sa relaxovať. Nepodceňujte účinok vhodnej relaxačnej metódy, pretože má komplexný pozitívny účinok, ktorý prospieva telu a duši.
Pitný režim a samozrejme pohyb nevynímajúc, keďže stimuluje imunitný systém